Scroll Top

I4Trust selecteert internationaal consortium voor ontwikkeling smart city platform

In een internationaal consortium van 8 partijen, waaronder Argaleo, wordt een open platform met digital twin ontwikkeld om steden én leveranciers te ondersteunen bij het opschalen van smart city-oplossingen. Het SLAM-project is door I4Trust geselecteerd als showcase voor effectieve en betrouwbare datadeling. Het geeft steden controle over IoT-oplossingen in de openbare ruimte, biedt bedrijven nieuwe kansen en creëert meer leefbare, duurzame en inclusieve steden voor iedereen.

Beloftes over de kansen die data biedt voor steden zijn er legio. Data uit IoT-assets in de openbare ruimte kunnen processen efficiënter maken, de dienstverlening verbeteren en bijdragen aan leefbare, duurzame, inclusieve steden. Vele oplossingen zijn al beschikbaar. Tegelijkertijd roepen de technologische mogelijkheden vragen over rechtvaardiging op. Bijvoorbeeld over data eigendom, privacy, ethiek en beveiliging. Om de impasse te doorbreken is er een aanpak nodig die open en transparant is.

Een consortium van 8 bedrijven heeft de handen ineengeslagen in het I4Trust-programma om dit op te lossen en de “Smart Lamppost Asset Marketplace (SLAM)” te bouwen. Het doel is om een geïntegreerd, open platform te ontwikkelen dat inzicht geeft in alle serviceprocessen, veilig gegevens delen mogelijk maakt en een catalogus met oplossingen biedt. Het is gebaseerd op standaarden van FIWARE, TM Forum en iSHARE en stelt elke IoT-leverancier én overheidsinstantie in staat om het volledige potentieel van smart city-oplossingen te benutten.

SLAM

Slimme lantaarnpalen zijn in veel opzichten interessant en schetsen al jaren een veelbelovend perspectief als een multifunctioneel apparaat dat sensoren, camera’s, EV-opladen en meer  combineert. Er zijn ongeveer 3,5 miljoen lantaarnpalen in Nederland.  Efficiënter gebruik van de bestaande infrastructuur, connectiviteit en elektriciteit zorgen voor een win-winsituatie. De realiteit is dat er organisatorische en financiële barrières en legitieme zorgen zijn over privacy, ethiek, eigendom, normen en onderlinge afhankelijkheden.

SLAM biedt inzicht voor zowel steden als bedrijven. Steden weten precies wat er wordt geïmplementeerd en welke lantaarnpaal door wie wordt gebruikt. Bedrijven krijgen inzicht in wat is toegestaan op welke locatie en welke criteria en voorwaarden van toepassing zijn. Zoals Privacy Impact Assessments, registratie in een sensorregister, verplichte certificeringen, naleving van (ruimtelijke) wetgeving en gebruik van open API’s, standaarden en datamodellen voor het delen van gegevens. Het creëren van een open, transparant ecosysteem helpt burgers te betrekken, maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk en pakt de legitieme zorgen van overheidsinstellingen aan.

bron: WeCity

De partners in het SLAM-consortium bestrijken de hele waardeketen. WeCity ontwikkelt de geïntegreerde catalogus, marktplaats en service portal, met behulp van Sensative en Civity voor de FIWARE-gebaseerde en iSHARE-compliant data sharing infrastructuur en HubLogiq voor hun IoT-kennis.  Sensoterra, Teneo en Mobility Sensing zullen sensoren leveren voor SLAM om de data- en servicemanagementprocessen te testen. Argaleo zal het 3D-model van slimme lantaarnpalen integreren en relevante gegevens in een digital twin tonen. Met hulp van Startup Utrecht wordt de community ingezet om het ecosysteem te laten groeien.

Met SLAM verbinden we de punten: meer relevante data, betere data-uitwisseling tussen stakeholders, meer geschikte, innovatieve oplossingen en eenvoudige opschaling naar andere assets in de openbare ruimte. En bovenal bouwen we aan een open en betrouwbaar ecosysteem dat gunstig is voor leveranciers én overheidsinstanties.

meer nieuws

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze digital twin innovaties!